Midyat ekonomisinde önemli bir yeri olan ve yazın sofralık kışın ise turşuluk olarak en çok tüketilen yaz mevsimi ürünlerinden Midyat Acuru (Tirozi) ilk mahsullerini verdi.
Nisan ayı başlarında nadasa bırakılan ve yabani otlardan arındırılmış tarlalarda ekilen acur meyvesi havaların ısınmasıyla ilk mahsullerini verdi.
Acur yetiştiriciliği yapan Acırlı Mahallesi sakinlerinden çiftçi İbrahim Dilekçi, 15 yıldır acur bitkisi yetiştiriciliğini yaptığını belirterek, Acur yetiştiriciliğinin zahmetli bir iş olduğunu, acurun lezzetli ve sağlıklı olması için iyi bakılması gerektiğini söyledi.
Dilekçi,” Acur işi şöyle söyleyeyim; dedelerimiz, atalarımız başladılar bu işi yapmaya. Onlardan sonra biz bu işi yapmaya başladık. Bunu ektik ve devam ediyoruz. Belki 30 senedir bu işi yapanlar var. Nisan ayında ekilir ve bu aylarda yetişir. Teklemesi, budaması (aşêf), sürülmesi, çapası derken her bakımını yapıyoruz, otunu alıyoruz ve yetiştikten sonra toplayıp satıyoruz. Özellikle turşu için kullanılıyor. Turşu için dört dörtlüktür. Bizim buranın meşhur turşusu budur. Topladıktan sonra Midyat’a götüren arkadaşlar var. Burada yol üstünde satanlar var.” dedi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.