17 Mayıs 2024
  • Mardin21°C

AKBANK KİMİN? AKBANK’IN ORTAKLARI KİMLER, HİSSELERİ KİME AİT? 2021

Müşterileri tarafından sıklıkla sorgulanmakta olan ve merak edilen Akbank’ın sahiplerinin kim olduğu, en çok aranan konular arasına yerini koruyor.

Akbank kimin? Akbank’ın ortakları kimler, hisseleri kime ait? 2021

03 Kasım 2021 Çarşamba 04:50

Yıllarca sahip olduğu profesyonel hizmet anlayışı ve sunmuş olduğu hizmetlerle sektörün önde gelen bankalarından biri olan Akbank, müşterilerinin beğenisini toplamaya ve güvenilir hizmetlerine devam ediyor. Sahiplerinin kim olduğu ve hissedarları da merak edilen konular arasında yer alıyor. Peki senelerdir güvenilir hizmetleriyle başarısını sürdürmekte olan Akbank kimin? Akbank’ın ortakları kimler? Hisseleri kime ait? İşte detaylar…

AKBANK’IN KURUCUSU KİM?

1948 yılında Adana’da faaliyet göstermeye başlayan AkbankAhmet Sapmaz - Bekir Sapmaz kardeşler, Nuh Naci Yazgan, Nuri Has, Mustafa Özgür, Seyit Tekin ve Hacı Ömer Sabancı tarafından kurulmuştur. Adana’da yaşayan Kayserili iş insanları tarafından kurulmuş olan Akbank, bölgedeki pamuk üretimine finansman aramak amacıyla kurulmuştur. Bankanın adı pamuğun beyazını ve ‘Adana’daki Kayserililer’ ismini simgelemesi amacıyla “AK” önekiyle birlikte koyuldu. Bankanın tüm faaliyetlerinin İstanbul’a taşınmasıyla faaliyetlerde önemli bir gelişme ve ilerleme kaydedilmiştir.

AKBANK KİMİN?

1962 yılına kadar şirket yönetimi Seyit Tekin’in oğlu İbrahim Tekin’in elindeydi. Daha sonra Sabancı ailesi bankaya hakim oldu ve bu hakimiyet günümüze kadar devam etti. Akbank’ın yönetim kurulu başkanlığını 1998-2008 yılları arasında Sabancı ailesinden Erol Sabancı üstlenmiştir. Günümüzde ise bu görevi Suzan Sabancı Dinçer üstlenmektedir. Akbank Genel Müdürü ise Hakan Binbaşıgil’dir.

AKBANK’IN ORTAKLARI KİM, HİSSELERİ KİME AİT?

Akbank hisselerinin yüzde 49’u Sabancı ailesinde bulunmaktadır. Kalan yüzde 51’lik kısım ise arz yönetimiyle borsada işlem görmektedir. 3 Mart 2021 tarihi itibariyle çıkarılmış sermaye bedeli 5 milyar 200 milyon TL olan Akbank’ın taban sermayesi 10 milyar TL’dir. Bankanın en büyük söz sahibi Sabancı ailesidir. Herhangi bir ortağı bulunmamaktadır.

Daha önce belirli bir dönem Citibank ile ortaklık geçmişi bulunmaktadır. Fakat Citibank, 2015 yılında elinde bulunan yüzde 9,9’luk hisseyi 1.2 milyar dolar karşılığında piyasaya satmıştır. Bu şekilde ortaklık sona ermiştir. Herhangi bir ortaklık anlaşması bulunmayan Akbank’ın beş adet iştiraki bulunmaktadır. Bu iştirakler Akbank AG, Akbank Dubai Limited, Ak Portföy Yönetimi A.Ş., Ak Yatırım Menkul Değerler A.Ş., Ak Finansman Kirakama A.Ş. olarak bilinmektedir.

AKBANK DEVLET BANKASI MI?

Akbank, çalışan sayısı 12 binin üzerinde olan özel bir bankadır. Sermayesi devlet tarafından oluşturulmadığı için özel teşekküllüdür. Kredi vermek, mevduat toplamak üzere ülkenin refah düzeyini artırmayı hedeflemektedir. 770’in üzerinde yaygın ve güçlü bir şube ağına sahiptir. 21 bölge müdürlüğüne sahiptir. İlk şubesi 1950 senesinde Sirkeci’de açılmış olan Akbank’ın genel müdürlüğü İstanbul’dadır.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.