17 Mayıs 2024
  • Mardin17°C

AŞÇI MAAŞLARI NE KADAR? ŞEF, YARDIMCI AŞÇI MAAŞLARI 2021

Kariyerimiz için hayaller kurarken en çok merak ettiğimiz sorulardan birisi de aşçı nasıl olunur ve maaşları ne kadar?. Aşçı olmak için mutfağa dair her şeyi öğrenmek gerekiyor.

Aşçı Maaşları Ne Kadar? Şef, Yardımcı Aşçı Maaşları 2021

22 Ekim 2021 Cuma 23:29

Aşçı Nasıl Olunur?

Aşçı Nasıl Olunur

Aşçı Nasıl Olunur

Aşçı olmak için el yeteneklerinizin gelişmiş olması gerekiyor. Bir aşçının en büyük yeteneği de tüm yemek ürünlerini tanıması ve onları nasıl bir araya getireceğini bilmesi oluyor. Eğer, elinizin lezzeti varsa ve mutfakta çok fazla vakit geçiriyorsanız bu iş tam size göre olabilir.

Aşçı olabilmeniz için,

  • Mutfak konusunda bilgi sahibi olmak,
  • Maharetli olmak,
  • Sıkı çalışma koşullarına uyum sağlayabilmek,
  • İletişim becerisinin yüksek olması,
  • Kriz anında sakin kalabilme yetisi,
  • Yönetim becerisinin yüksel olması

gibi etkenler bulunuyor. Bir aşçı yemeğini pişirirken aynı zamanda mutfağın diğer tezgahlarında da neler olduğunu bilmelidir. Bu noktada da iletişimi ve gözlem yeteneği kuvvetli olması gerekiyor. Restoran mutfaklarını çok çarklı bir makine gibi düşünebiliriz. Her çarkının neden ve nasıl döndüğünü anlamak her zaman için işin en doğru şekilde yapılmasına yol açar.

Aşçılık Okulları

Aşçılık Okulları

Aşçılık Okulları

Aşçılık kariyerinin temelini atabilmeniz için aşçılık eğitim sürecine başlamalısınız. Türkiye’de birçok aşçılık okulu bulunuyor. Bu konuda şanslı olduğunuzu dile getirebiliriz.

 
  • Üniversitelerin 2 yıllık aşçılık bölümlerinden mezun olarak mesleğe hemen giriş yapabilirsiniz.
  • 4 yıllık Gastronomi bölümünü okuyarak da aşçı olabilirsiniz.

NOT: Gastronomi bölümü ile aşçılık bölümü arasındaki fark, 4 yıllık eğitim süresi içerisinde daha fazla gastronomik bilgi elde etmeniz oluyor. Gastronomi bölümü mezunları, dünyaca ünlü mutfaklara dair gerekli tüm eğitimleri alıyor. Ayrıca bir gastronomi mezunun lüks restoranlarda iş bulması da daha kolay oluyor.

  • Ülkemizde yüzlerce de özel aşçılık kursu bulunuyor. Süreleri 8 ay ile 12 ay arasında değişiklik gösteren bu kurslara katılarak aşçılık belgesi alabilirsiniz. Belgenizle birlikte hemen bir iş yerinde çalışmaya başlayabilirsiniz.

İşte Türkiye’deki 2 Yıllık Aşçılık Okullarından Bazıları:

  1. Sıtkı Koçman Üniversitesi
  2. Uludağ Üniversitesi
  3. Anadolu Üniversitesi
  4. Akdeniz Üniversitesi
  5. Abant İzzet Baysal Üniversitesi

4 Yıllık Gastronomi Bölümü Bulunan Okullardan Bazıları:

  1. Gazi Üniversitesi
  2. Çanakkale 18 Mart Üniversitesi
  3. Gaziantep Üniversitesi
  4. Nevşehir Üniversitesi
  5. Abant İzzet Baysal Üniversitesi

Aşçı Maaşları 2021 GÜNCEL

Aşçı Maaşları 2021 GÜNCEL

Aşçı Maaşları 2021 GÜNCEL

Evet, geldik en çok merak ettiğiniz noktaya. Aşçı olmak isteyen insanların en büyük motivasyonu yemek yapma tutkusudur. Fakat bir işe yönelik geliştirilen tutkunun karşılığı alamadığınız zaman motivasyonunuzu kaybedersiniz. Aşçılar da bu motivasyonlarını çoğu zaman dengede tutmakta zorlanabilirler.

Aşçı maaşlarının diğer pek çok mesleğe karşı ortalamanın üstünde olduğunu söyleyebiliriz. Bir aşçının maaşını etkileyen birçok faktör bulunuyor. Görev seviyesi, çalışılan yer, uzmanlık alanı ve iş bölgesi bu faktörler arasında yer alıyor. Ben yine de sizlere ortalama aşçı maaşlarından bahsedeceğim. Haydi gelin, aşçıların konumlarına göre maaşlarını incelemeye başlayalım.

Şef Aşçı Maaşları

Bir şefin görevi, servis edilen yemeğin türüne ve çalışılan yere göre değişir. Ancak, şefler mutfağın patronlardır. Bu nedenle de mutfaktaki en yüksek maaş skalası da onlara aittir. Şef aşçı maaşlarına geçmeden önce ufaktan şef aşçının görevlerine göz atalım isterim.

Yemek pişirmeye ek olarak bir şef,

  • Menüyü planlar,
  • Malzemeleri seçer,
  • Mutfaktaki tüm aşamaları organize eder,
  • Mutfak personelini denetler.

Stresli bir çalışma ortamı bulunan mutfaklarda yukarıdaki maddeleri yerine getirebiliyor olmak oldukça önemli. Bir şef mutfağın tamamından sorumludur. Bu iş yükünün fazlalığının karşılığı elbette maaşlarla ödeniyor.

Yeni şef olmuş bir aşçının maaşı, 7.000 TL’den başlar.

Deneyimli şef aşçı maaşı ise 10.000 TL ile 15.000 TL arasında değişiklik gösterir. Bu fiyat farkı özellikle çalışan yere göre belirleniyor. 5 yıldızlı otellerde şef maaşları 15.000 TL’yi buluyor. Örneğin, Hilton aşçı maaşları da 12.000 TL ile 15.000 TL arasında ödeniyor.

Yardımcı Aşçı Maaşları

Yardımcı Aşçı Maaşları

Yardımcı Aşçı Maaşları

Yardımcı aşçılar mutfakta şeften sonra en büyük sorumluluğu taşıyan insanlardır. Yardımı aşçının mutfaktaki görevlerini,

  • Envanter yönetimi
  • Mutfağın gıda güvenliği
  • Temizlik standartlarını karşılamasını sağlama
  • Mutfak personeline yemek hazırlamada yardımcı olma

olarak sıralayabiliriz. Yardımcı aşçılar, şeflerin sağ kollarıdır. Her zaman için her türlü çalışma koşuluna ayak uydurmaları gerekir.

Ülkemizde yardımcı aşçıların maaşları, 5.000 TL ile 7.000 TL arasında değişiklik gösteriyor. Aradaki fiyat farkını çalıştığınız mutfak belirliyor. 5 yıldızlı otelde yardımcı aşçı maaşlarıyla, 3 yıldızlı otellerde çalışan yardımcı aşçıların maaşları aynı olmuyor. Özellikle otellerde aşçı maaşları çok değişiyor.

Yeni Mezun Aşçı Maaşları

Yeni Mezun Aşçı Maaşları

Yeni Mezun Aşçı Maaşları

Yeni mezun aşçılar! Ne kadar para kazanırım diyenler! Emeğinin karşılığını merak edenler! İşte yeni mezun aşçıların maaşlarını sizler için derledim.

Fine dining restoran aşçı maaşları: Yeni mezun bir aşçı, fine dining restoranlarda 5.000 TL ile 7.000 TL arasında bir maaşla işe başlar. Fine dining restoranlarının azlığı ve müşteri kalitesinin yüksekliği maaşı belirleyen etkenler arasında.

Restoran aşçı maaşları: Yeni mezun bir aşçı, normal bir restoranda 3.000 TL ile 5.000 TL arasında bir ücretle işe başlar. Deneyim kazandıkça para kazanma oranı elbette ki yükselir.

Otel aşçı maaşları: Yeni mezun bir aşçı, otelde çalışmaya karar verirse otelin yıldızına göre alacağı ücret değişir. 5 yıldızlı otelde yeni mezun aşçı olmak biraz zordur. Bu nedenle 3-4 yıldız arası otellerde yeni mezun bir aşçı 4.000 TL ile 5.000 TL arasında maaş alır.

Devlette Aşçı Maaşları

Devlette Aşçı Maaşları

Devlette Aşçı Maaşları

Devlet kurumlarında aşçılık yapan çalışanların maaşları da oldukça merak ediliyor. Devlet kurumların aşçılık maaşları 3.000 TL ile 5.000 TL arasında değişiklik gösteriyor. Bu noktada özel sektörde aşçıların maaşlarının daha yüksek olduğunu söylemek mümkün.

Gemi Aşçısı Maaşları

Aşçılar, uzun yol gemilerinde ya da kısa mesafeli turistik gemilerde de görev yaparlar. Gemi aşçıları genellikle deniz mutfağı üzerinde uzmanlaşan insanlardır. Turistik gemi aşçısı maaşları ortalama 3.000 TL ile 4.000 TL arasında değişiklik gösterir.

Ayrıca Gemi adamı maaşlarına da göz atmak isterseniz, linke tıklayabilirsiniz.

Yurtdışında Aşçı Maaşları

Yurtdışında Aşçı Maaşları

Yurtdışında Aşçı Maaşları

Aşçı olmak isteyenlerin birçoğu yurtdışındaki aşçılık imkanlarını merak ediyor. Yurtdışında aşçıların ne kadar maaş aldığı oldukça merak ediliyor. En çok merak edilen ülkelerdeki aşçı maaşlarını da sizler için derledim.

Almanya Aşçı Maaşları

Almanya’da aşçılar için iş bulma olanağı oldukça yüksek diyebiliriz. Bu nedenle Almanya’da aşçılar ortalama 2.000 euro ile 3.000 euro arasında para kazanıyor.

Amerika Aşçı Maaşları

Amerika Aşçı Maaşları

Amerika Aşçı Maaşları

Amerika aşçılık yapmak isteyenler, maaş aralıkları konusunda merak içerisinde oluyorlar. Amerika’da nüfusun çok yüksek olması, gurme mutfak anlayışının ortaya çıkmasına yol açtı. Bu nedenle pek çok dünya mutfağı alanın Amerika’da iş bulabilirsiniz. Amerika’da aşçılar ortalama 2.700 dolar ile 3.500 dolar arasında maaş alıyor.

İngiltere Aşçı Maaşları

İngiltere’de gastronomiye çok büyük önem verilir. Bu neden bu alanda çalışan insanlar da değerli görülüyor. İngiltere’de aşçılar 2.700 dolar ile 3.500 dolar arasında maaş alıyor.

Dubai Aşçı Maaşları

Dubai’de ise aşçıların maaşları yine 2.600 dolardan başlıyor. Dubai’de aşçıların maaşları 3.500 doları bulabiliyor.

Aşçı Maaşları Sıkça Sorulan Sorular

Aşçı Maaşları Sıkça Sorulan Sorular

Aşçı Maaşları Sıkça Sorulan Sorular

Aşçı olma hayali kuranlar için aşçılık mesleğiyle ilgili sizlere birçok bilgi verdim. Son olarak birkaç noktaya daha değinmek istiyorum. İşte sizin için en çok merak ettiğiniz birkaç sorunun yanıtı!

Aşçı Olmak İçin Kaç Yıl Okunur?

Aşçı olmak için 2 yıl ya da 4 yıl gibi eğitim süreleri bulunuyor. Aşçılık 2 yıllık eğitimin sonunda mümkün olabiliyor. 4 yıllık eğitimlerin sonunda ise Gastronomi bölümü mezunu olarak aşçılık yapabiliyorsunuz.

Aşçılık İyi Bir Meslek Mi?

Aşçılık, mutfakla ilgilenen her insanın hayalidir. İnsanların damak zevklerine hitap etmek, yemek pişirmek neden iyi bir iş olmasın ki?

Aşçılık İş İmkanları Geniş Mi?

Hem ülkemizde hem de dünya çapında aşçılar, iş bulma olanağı yüksek meslek gruplarından biri olma özelliğini taşırlar. Dilerseniz, iş imkanlarına göz atmak için Kariyer gibi sitelerden yurtdışı iş ilanlarına göz atabilirsiniz.

Bir önceki yazımız olan Trendyol Go Motorlu Kurye - 2022 Maaş ve Başvuru Şartları! başlıklı makalemizi de okumanızı öneririz.

Yorumlar
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.