• BIST 9974.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Mardin 33 °C

Süryaniler Midyat’ta Paskalya Bayramını Kutluyor

Süryaniler Midyat’ta Paskalya Bayramını Kutluyor
Mardin’in Midyat ilçesinde yaşayan Süryaniler, Paskalya Bayramını Kutluyor.

Süryanilerin en büyük bayramı olarak kabul edilen Paskalya Bayramı düzenlenen ayinlerle Midyat'ta coşkuyla kutlandı.

Midyat ilçesinde farklı inançların ve dillerin bir arada barış içinde yaşadığı tarihi ilçede, Süryanilerin en büyük bayramı olarak kabul edilen Paskalya Bayramı düzenlenen ayinlerle kutlandı.

Süryaniler Akçakaya mahallesinde bulunan tarihi Mor Şarbel Kilisesi'nde görkemli bir ayinle kutladılar.

Burada düzenlenen ayini Midyat Kiliseleri Papası İshak Ergün yönetti. Süryaniler sabahın erken saatlerinde ailece kiliseye gelerek, çocukları ile birlikte geldi. İncil'den okunan ayetlerle başlayan bayram özel ayini yaklaşık 3 saat devam etti. Ayin süresince erkek ve kız ilahi koroları ilahiler okudu. Süryani cemaatinin kilise bahçesinde toplanarak bayramlaştı.

midyat-paskalya-bayrami-2.jpg

Midyat Kiliseleri Papası İshak Ergün ve Süryani sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve kanaat önderleri, burada kutlamaları kabul etti. Bayramlaşmaya gelen misafirlere Şeker, çörek ve Mırra'nın yanı sıra 'Hazreti İsa'nın yeniden dirilişini simgeleyen' kırmızı boyalı yumurtalar dağıtıldı. Yumurta tokuşturan Süryaniler, bayramın ülkemize barış, sevgi ve kardeşlik getirmesini diledi.

Süryani Dernekler Federasyonu Başkanı Evgil Türker, bilindiği gibi Süryani Ortodoksların Paskalya bayramı olduğunu söyledi.

midyat-paskalya-bayrami-4.jpg

Türker, “Öncellikle tüm Hristiyan aleminin özelliklede bugün Ortodoksların paskalya bayramını kutluyorum. Ülkemizde ve diaspora da diğer ülkelerde yaşayan tüm Süryanilerin Paskalya diriliş bayramını candan kutluyorum. Bayramların bütün dünyaya huzur ve barış getirmesini ve savaşların bitmesini, demokrasi olmayan ülkelerde demokrasinin yerleşmesi diliyorum. Midyat buna çok güzle bir örnektir. Burada farklı dinlerden, farklı etnik kimliklerden oluşan bir topluluk yaşıyor. Dileğimiz insanlar bayramlarını rahatlıkla kutlarlar. Birkaç gün önce Ezidi toplumunun bayramıydı, bugün Süryanilerin bayramı, gelecek hafta da Müslümanların bayramı kutlanacak. Şimdiden de bütün Müslümanların tebrik ederim. Bayramlar kardeşliği, barışı, demokrasiyi, kardeşliği pekiştirsin.” Diye konuştu.

midyat-paskalya-bayrami-5.jpg

Ferit Demir isimli Süryani ise, “Bayramın tüm dünyaya barış, huzur, mutluluk getirmesini diliyorum. Duygularımız güzel, çocuklarımızla birlikte kiliseye geldik, bayramı birlikte yaşıyoruz. Kilisede den çıktıktan sonra herkes ile bayramlaşacağız. Eski adetlerimizi yerine getirmeye çalışıyoruz.”

midyat-paskalya-bayrami-6.jpg

46 yıldan beri Almanya’da yaşayan Kenan Abraham’da duygularını şöyle aktardı. “Atamızdan kalan bu Doğuş ve kıyam bayramı her sene kutluyoruz. İmkanlarımız el verdiği müddetçe Midyat’ta bayramlaşmaya geliyoruz.” Şekliden konuştu.

midyat-paskalya-bayrami-7.jpg

Süryani Avukat Rudi Sümer de, “iki yıldan beri pandemi nedeni ile gerek Midyat’ta yaşayan Hristiyan, Müslüman ve Ezidi arkadaşlarımız olsun biraz buruk yaşıyorduk. Ama bu sene coşkuyla eski günlere döneceğiz. Midyat’ın şanına yakışır bir şekilde birlik beraberlik içerisinde mutlu bir şekilde bayramımızı kutluyoruz.”

İş adamı Gebro Sümer’de, farklı dini inançların bayramımızı kutlaması bizi mutlu ediyor. Bizim için önemli olan huzurdur. Çok şükür burada huzur da var.

midyat-paskalya-bayrami-3.jpgmidyat-paskalya-bayrami-1.jpg

Selahattin Erol / Midyat www.midyatgundem.com

 

  • Yorumlar 0
  • Facebook Yorumları 0
    UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
    Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
    Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
Tüm Hakları Saklıdır © 2010 Midyat Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.